Ciasto z solonym karmelem

Ciasto z solonym karmelem

 200g kremu kokosowego
 4 płaskie łyżki kakao
 500g suszonych daktyli
 4 łyżki masła
 1 łyżeczka soli himalajskiej
 100g gorzkiej czekolady (u mnie firmy Finest z Tesco)

Krem kokosowy rozpuść na „małym ogniu”, następnie dodaj kakao i wymieszaj żeby nie było grudek. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowany spód. Umieść w zamrażarce na 10 minut.

Daktyle zagotuj w garnku z wodą (około 5 minut). Odcedź nadmiar wody. Zmiksuj je z masłem i solą. Warstwę tak powstałego karmelu wylej na zastygnięty spód. Umieść w zamrażarce na 40 minut.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na schłodzone ciasto wylej warstwę czekolady.
Udekoruj według swojego uznania, u mnie: orzechy nerkowca, jagody goji i wiórki kokosowe.

 

Życzę smacznego

Bioreso Dietetyk Roksana Wawrzyniak

Turek, Konin, Koło, Kalisz

Napisz komentarz