Ciasto z solonym karmelem

Ciasto z solonym karmelem

200g kremu kokosowego
4 płaskie łyżki kakao
500g suszonych daktyli
4 łyżki masła
1 łyżeczka soli himalajskiej
100g gorzkiej czekolady (u mnie firmy Finest z Tesco)

Krem kokosowy rozpuść na „małym ogniu”, następnie dodaj kakao i wymieszaj żeby nie było grudek. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej przygotowany spód. Umieść w zamrażarce na 10 minut.

Daktyle zagotuj w garnku z wodą (około 5 minut). Odcedź nadmiar wody. Zmiksuj je z masłem i solą. Warstwę tak powstałego karmelu wylej na zastygnięty spód. Umieść w zamrażarce na 40 minut.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Na schłodzone ciasto wylej warstwę czekolady.
Udekoruj według swojego uznania, u mnie: orzechy nerkowca, jagody goji i wiórki kokosowe.

Życzę smacznego

Bioreso Dietetyk Roksana Wawrzyniak

Turek, Konin, Koło, Kalisz

Dietetyk Roksana Grobelna - Turek, Konin

ul. Wschodnia 1, Turek

dietetyk@bioreso.pl

Tel: +48 697 281 714

© © 2022 BIORESO Roksana Grobelna Dietetyk, Testy na Alergie i Nietolerancje Pokarmowe Turek, Kalisz